Search This Blog

IVICA I MARICA





Vrsta djela: bajka
Vrijeme radnje: nekoć davno
Mjesto radnje: dom, šuma, vještičja kuća
Likovi: Ivica i Marica, stolar, maćeha, vještica
Kratak sadržaj
Ivica i Marica bili su brat i sestra, djeca siromašnog stolara. Kako u to vrijeme nije bilo ni novca ni hrane, njihova maćeha predloži suprugu da odvede djecu u šumu i tamo ih ostavi. Stolar to učini, no Ivica i Marica su bili mudri i putem za sobom ostavljali bijele kamenčiće kako bi se znali vratiti kući.
Vidjevši da prvi mut nije uspjelo, maćeha i drugi put zatraži od stolara da ih odvede i ostavi u šumi. Ovog puta djeca nisu imala vremena prikupiti kamenčiće pa su za sobom bacali kru. Taj kruh su pojele gladne životinje iz šume i djeca su se izgubila.
Lutajući po šumi naišli su na kuću koja je bila napravljena od kruha, šećera i čokolade, koju su počeli jesti. Unutra je živjela jedna vještica koja ih je zatvoorila u kuću. Od Marice je napravila sluškinju, a Ivicu je namjeravala skuhati i pojesti. Ipak, djeca su se spasila, tako da su prevarom zaključali vješticu unutar kuće. Prije nego su pobjegli, ukrali su vještici dragulje.
Vrativši se kući, saznali su da im je maćeha umrla, dok su oni živjeli sretno i u blagostanju s ocem, do kraja života.
Bilješka o piscu
Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki. Jacob je rođen 1785., a brat mu Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.
Među najpoznatije njihove bajke spadaju: CrvenkapicaIvica i MaricaKraljević žabacTrnoružicaSnjeguljicaPalčićMatovilka