Search This Blog

LEGENDE O KRISTU







Vrsta djela: zbirka pripovijedaka

Vrijeme radnje: oko vremena Isusova rođenja

Mjesto radnje: Jeruzalem, Betlehem, Egipat, Nazaret i Rim.

Likovi: Isus, Josip, Marija, vojnik, car August…

Kratak sadržaj
Zbirka legendi započinje pripovijetkom Sveta noć koju autorica prepričava u prvom licu. Bila je to legenda koju joj je baka pričala dok je bila malena. U priči čovjek sa ženom i tek rođenim djetetom traži utočište kako bi se mogli skloniti od hladnoće.
Nailaze na jednog pastira koji ih isprva odbija, no kasnije ih odvede do hladnih špilja i da djetetu vuneni ogrtač. One sekunde kada se pokazao milosrdnim, pastir shvati da se pred njim nalazi spasitelj i odmah se krene moliti Bogu.
Druga pripovijetka Carevo viđenje opisuje doba u kojem je rimski car August htio sebi u Rimu podići veliki hram. Tome ga je sprječila proročica Sibila koja mu je rekla kako je Krist rođen. Car August je odmah cijeli hram posevtio Kristu.
U trećoj pripovijetki personificirana Suša pokušava isušiti zdenac mudraca. Do njega dolaze tri putnika i Suša im prepričava što se sa mudracima dogodilo. Kazala im je kako su mudraci bili pohlepni i kada su dolazili do malog Isusa su očekivali kako je njegov otac bogat i da će ih nagraditi.
Kada su shvatili da su siromašni pobjegli su. Na putu su shvatili da su pogriješili i htjeli su se vratiti no nisu mogli naći zvijezdu vodilju. Na kraju pripovijetke se otkriva kako su tri putnika zapravo tri mudraca.
U priči Betlehemsko djetešce govori o malom Isusu koji je već kao dječak činio mala čuda. Primjetio ga je jedan vojnik kojem se dječak nije svidio, pa je nakon naloga cara Heroda da se pobije sva muška djeca odlučio ubiti dječaka.
Jednoga je dana to pokušao napraviti dok je dječak spavao u špilji, no spriječila ga je osa koja ga je napala kada je ovaj mislio ubiti malog Isusa.
U zbirci postoje još dvije pripovijetke U hramu i Bijeg u Egipat.

Bilješka o piscu

Selma Lagerlof cijenjena je švedska spisateljica rođena 20. studenog 1858. godine. Smatra se jednom od najboljih i najcjenjenijih švedskih književnica, čemu svjedoči i Nobelova nagrada za književnost, koju je dobila 1909. godine.
Postala je poznata po tome što je u svojim djelima koristila središnje motive i likove iz rodne Švedske, a pored toga inspiraciju je tražila u životu južne Italije, Palestine te modernog socijalizma čijih se načela najviše pridržavala.
Među mnogim napisanim djelima izdvajamo: “Čudnovato putovanje Nilsa Holgerssona po Švedskoj”, “Gosta Berling” i “Legende o Kristu”. Umrla je 1940. godine.