Search This Blog

PUSTOLOVINE TOMA SAWYERA







Vrsta djela: pustolovni roman

Vrijeme radnje: sredinom 19. stoljeća

Mjesto radnje: St. Petersburg, gradić na obali Mississippija

Likovi: Tom Sawyer, Huckleberry Finn, tetka Polly, Becky Thatcher, Joe Harper, Sid, Mary, Crveni Joe, Muff Potter, doktor Robinson, udovica Douglas…

Kratak sadržaj

Tom Sawer bio je nestašan dječak koji je živio sa svojom tetkom i polubratom Sidom. Uvijek je izvodio nepodobštine pa je često bio kažnjavan od strane svoje tetke. Nije volio ići ni u školu, ni u crkvu.
U to se vrijeme u grad doselila djevojčica Becky u koju je Tom bio jako zaljubljen. Jednog ju je dana u školi zaprosio, a ona je pristala. Na kraju se ispostavilo da je Tom već zaručen sa drugom djevojčicom pa se Becky jako naljutila.
Kako je uvijek bio željan pustolovine, nagovori svoje prijatelje Joe-a Harpera i Hucka Finna da naprave bandu. Tako su jedne večeri otišli do gradskog groblja gdje su mogli svjedočiti okrutnom ubojstvu doktora Robinsona.
Njega je ubio Crveni Joe, no na suđenju je za ubojstvo bio nedužno optužen Muff Potter. Tom je znao pravu istinu, no još uvijek nije imao hrabrosti pojaviti se pred sudom.
Trojica dječaka odlaze u još jednu pustolovinu na pusti otok na rijeci.
Razljutili su ih njihovi ukućani i odlučili su zauvijek otići. Bez obzira što im je nedostajao dom oni su neko vrijeme proveli na otoku. U tom periodu odvijala se velika potraga za njima, a mještani su na kraju odustali i proglasili ih mrtvima. Tada se dječaci odlučuju vratiti kućama i svi su presretni, a oni postaju junaci.
Vidjevši da će Muff Potter biti osuđen za ubojstvo vješanjem, Tom ipak odluči otići na sud i i priznati istinu. No prekasno, Crveni Joe je već pobjegao. Na kraju se dječaci još jednom izgube u špilji, a kada su se vratili sudac Thatcher zatvara špilju kako ne bi došlo do drugih nesretnih slučajeva.
U toj je špilji bio i Crveni Joe koji je ne mogavši izaći umro od gladi. Tada dječaci odlaze u špilju po blago i postaju bogati. Na kraju romana Tomova ljubav Becky mu ipak oprosti i oni ponovno budu zaljubljeni par.

Bilješka o piscu

Mark Twain ili Samuel Langhorne Clemens (pravo ime) poznati je američki književnik i humorist koji je svojim djelima zadužio sve generaije koje su došle nakon njega. Rodio se 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida kao šesto od sedmero djece. Svoj je radni vijek započeo kao tiskar, a neko je vrijeme radio i kao kormilar na jednom od parobroda na rijeci Mississippi.
Nakon što je neko vrijeme sudjelovao kao dragovoljac u građanskom ratu, odlučio se za posao izvjestitelja gdje je počeo objavljivati djela pod imenom Mark Twain. Smatra se kako je velik broj najboljih djela napisao tijekom osamdesetih godina 19. stoljeća. Od njegovih djela treba izdvojiti:”Kraljević i prosjak”, “Život na Mississippiju”, “Tajanstveni stranac” i mnoga druga djela.
Umro je 21. travnja 1910. godine u Stormfieldu.