Search This Blog

ROMEO I JULIJA




Vrsta djela: drama (tragedija)

Vrijeme radnje: između 14. i 15. stoljeća
Mjesto radnje: Verona i Mantova
Likovi: Romeo, Julija, Monteki i Kapuleti, Paris, Tibaldo, Monah Lavrentije, dojkinja…
Kratak sadržaj
Romeo i Julija su se upoznali na jednoj zabavi, odmah nakon upoznavanja, smrtno su se zaljubili. No, postojao je problem, njih dvoje pripadali su obiteljima koje su bile posvađane. Kako bi izbjegao neugodnosti, Romeo kriomice dolazi u Julijin vrt i prosi njenu ruku. Ona pristaje, te se njih dvoje tano vjenčaju kod monaha Lavrentija.
Tog istog dana Tibaldo, Julijin rođak, napadne Romeovog prijatelja Merkucija. Tibaldo je uvijek bio nestašan i željan svađe, Romeo ih pokuša razdvojiti no Tibaldo probode Merkucija. Nakon njegove smrti Tibaldo pozove i Romea na izazov, no ovog puta Romeo pobjedi.
S obzirom da je sukob dvaju familija došao do vrhunca, a knez je zabranio borbu familija pod prijetnjom smrtne kazne, Romeo bježi kod Lavrentija u zaklon. Knez Romea ipak ne osudi na smrt, već na progonstvo. Noć prije odlaska u Mantovu, Romeo provodi sa Julijom.
Kako je Romeo otišao, Julija je saznala da se mora vjenčati za grofa Parisa, ili će je se njen otac odreći. Ona dolazi do ideje kako izbjeći sve to. U dogovoru sa Lavrentijem, uzet će otrov koji će utjecati tako da izgleda mrtvom neko vrijeme. Lavrentije je poslao i pismo Romeu kako ne bi došlo do zabune, no to pismo do Romea nikad nije stiglo.
Romeo dobiva od Montekijevog sluge obavijest da je Julija mrtva, odlazi u Veronu, a na putu kupuje pravi otrov. U to vrijeme Lavrentije doznaje kako pismo nikada nije stiglo do Romea i pokušava probuditi Juliju. No prekasno. Romeo stiže na groblje gdje susreće Parisa, s kojim uđe u dvoboj i ubije ga. Ulazi u grobnicu u kojoj je Julija, ispija otrov te umire.
U to vrijeme se budi Julija, a straža dolazi na groblje vidjeti što se zbiva sa grofom Parisom. Lavrentije pokušava odvesti Juliju, no ona ostaje uz mrtvog Romea, te njegovim nožem probode sama sebe. Nakon ovakvog tragičnog završetka, obitelji Kapuleti i Monteki shvate kakvu su glupost napravili i pomire se.
Bilješka o piscu
Rodio se u gradiću Stratford-on-Avon 1564., u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo. Bio je najstarije dijete od osmero djece u svojoj obitelji. Kršten je 26. travnja 1564. pa se smatra da je rođen 23. travnja. Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac, te član Općinskog vijeća.
O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: “Non sanz droict” (Ne bez prava). Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do svoje 18 godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci.
Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi s Ann Hathaway, koja je bila čak osam godina starija od njega. Imao je troje djece, dvije kćeri i sina. Umire 23. travnja 1616. godine u svom rodnom gradu, gdje je i sahranjen.