Search This Blog

VLAK U SNIJEGU


Naslov djela: Vlak u snijegu
Kratak sadržaj
Ljuban, Pero i Draga bili su prijatelji iz Jabukovca koji su zajedno išli u školu u Velikom Selu. Učitelj je jednog dna predložio da u školi osnuju zadrugu i za domaćina je izabran Ljuban. Pero je bio ljubomoran što nije bio izabran on.
Učitelj je organizirao put u Zagreb, na nagovor svoga prijatelja doktora. Na povratku, naglo mu je pozlilo i morao je ostati u Zagrebu pa su djeca sama morala natrag u selo vlakom sa svojim domaćinom Ljubanom.
Kako je  snijeg  tako gusto padao vlak  je na kraju zapeo u snijegu. Lokomotiva je bila preslaba da razbije taj nanos snijega i djeca su na čelu sa Ljubanom ponudila svoju pomoć pa  su rukama bacali snijeg. Da bi sve bilo gore, Pero je okupio nekolicinu učenika oko sebe i posvađao se s Ljubanom.
Radili su u smjenama, a za sve brinuo domaćin Ljuban. Kao i za djevojčicu Dragu koja je dobila groznicu. S vremenom, svi Perini prijatelji su se vratili natrag Ljubanu i pomagali ostatku razreda razgrtati snijeg. Tek nakon kraćeg fizičkog obračuna, i Pero se vraća natrag.
Nakon puno zajedničkog truda, vlak je konačno krenuo i kada su stigli u Veliko Selo kondukter je pohvalio svu djecu

Vrsta djela: roman
Mjesto radnje: selo, Zagreb, vlak
Vrijeme radnje: zima, 8. veljače
Glavni likovi: Ljuban, Draga, Pero
Sporedni likovi: Ružica, Marica, kondukter, zadrugari, Ivan, Stanko, Rade, Milica, Jozo, Jela
Autor: Mato Lovrak
Bilješka o piscu:
Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. g. u Velikom Građevcu kod Bjelovara. Književničkim radom se bavio 50 godina. Najviše književničkih radova napisao je za djecu.
Posebnu popularnost stekli su romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Dramatizirani su, a prema njihovom sadržaju snimljeni su filmovi istoga naslova. U svojim djelima Mato Lovrak prikazuje djecu u igri, u školi, u obitelji, u različitim akcijama i pustolovinama.
Mnoga Lovrakova djela prevedena su na druge jezika. Mato Lovrak umro je 1974. g. u Zagrebu.