Search This Blog

ANTIGONA



Vrsta djela: tragedija
Kratak sadržaj
Antigona, Edipova kći, govori svojoj sestri Izmeni da namjerava tajno pokopati svog brata Polinika. Izmena odbija sudjelovati u tome i odgovoriti Antigonu od toga.
Antigona ipak odlazi do brata i posipa nešto praha po njegovom tijelu. Kad su stražari shvatili što je učinjeno protiv kraljeve naredbe, odlaze reći samom kralju.
Kreont naređuje da se nađe krivac ili će se okriviti stražari. Tada odvode Antigonu Kreontu, a on je osuđuje na smrt. Antigona objašnajava da ona voli svoju mrtvu braću jednako, te da se moraju, prije svega, poštivati Božji zakoni o pokapanju mrtva čovjeka. Kreont Antigoni nije htio oprostiti.
Kreont se, nakon posjeta, uplaši onoga što mu je Tiresija rekao i naređuje da se tajno pokopa Polinikovo tijelo, te da se Antiogona oslobodi. Kreont je zatim otišao osloboditi Antigonu, te tamo zatekao svog sina kraj obješene djevojke.
Sin je ogorčen krenuo ubiti mačem oca, ali mu je ovaj pobjegao, te si je sin od bijesa zabio mač u tijelo. Kreont kasnije čuje vijest da mu se i žena Euridika maloprije ubila.
Kreont se tada pokaje, ali prekasno.
Vrijeme radnje: 5. stoljeće
Glavni lik: Antigona, Kreont
Autor: Sofoklo
Bilješka o piscu
Sofoklo je rođen u Kolofonu, 495. g. pr. Kr. On je bio starogrčki dramatičar i jedan od trojice velikih tragičara, s Eshilom i Euripidom.
Napisao je oko stotinjak drama, od kojih je sačuvano sedam tragedija: Antigona, Elektra, Kralj Edip,  Trahinjanke, Ajant, Filoktet, Edip na Kolonu.
Umro je u Ateni, 406. g. pr. Kr.