Search This Blog

BEZ TREĆEGA



Naslov: Bez trećega
Vrsta djela: drama
Kratak sadržaj
Marko Barić, Gigin muž, vraća se kući nakon 8 godina koje je proveo u Sibiru. Dok  je čekao, telefon je zvonio dva puta. Gigu su tražili neki njemu nepoznati muškarci, po salonu je ugledao bukete cvijeća, razna pisma i tu se počela rađati njegova bolesna ljubomora i uvjerenje da ga ona vara.
Počinju stalne svađe, a Marko nikako ne može shvatiti da ga Giga ne vara. Ispočetka, Giga mu se pravda i objašnjava zašto ga je proglasila mrtvim i da nije imala nikoga osim njega, no Marko i dalje tvrdi da je siguran da ga vara.
Na kraju Marko odustaje i govori Gigi kako joj vjeruje i više nije ljubomoran, no Giga mu više ne dozvoljava da joj priđe govoreći da joj se gadi jer ju je optuživao za nešto što nije napravila. Marko ne prihvaća odbijanje, zbog čega ga Giga ubije ravolverom. Naziva doktora s priznanjem da je ubila svog muža.
Vrijeme radnje: krajem veljače 1926. godine
Glavni likovi: Marko i Giga
Autor: Milan Begović
Bilješka o piscu
Milan Begović rođen je 1876. godine u Vrlici, malom gradiću Dalmatinske zagore.
On je dramski pisac, novelist i romanopisac. Bavi se ljubavnim i bračnim temama. Intenzivnu književnu djelatnost razvija 20-ih i 30-ih godina kada nastaju njegova najbolja djela – drame Božji čovjek,  Pustolov pred vratima i  Bez trećega, te komedija Amerikanska jahta u splitskoj luci.
Milan Begović autor je jednoga od  najraznovrsnijih i  najopsežnijih književnih opusa u prvoj polovici 20. stoljeća.
Umro je u Zagrebu 13. svibnja 1948. godine.