Search This Blog

OČEKIVANJU GODOTA


Vrsta djela: antidrama u dva čina
Mjesto i vrijeme radnje: ne može se precizno odrediti i dobivamo tek oskudan opis krajolika u didaskalija
Likovi: Vladimir, Estragon, Pozzo, Lucky, Dječak
Kratak sadržaj
I.ČIN
Dvojica ostarjelih skitnica Vladimir i Estragon uporno čekaju Godota. Vrijeme besciljnoga čekanja ispunjavaju besmislenim razgovorima i aktivnostima.
Tijekom tog dugog čekanja, nailaze Pozzo i Lucky koji su gospodar i rob. Pozzo vodi Luckyja na konopcu, a njime upravlja vikanjem i nasiljem. Neobičnost njihove pojave plaši Vladimira i Estragona. Javlja se i proračunata udvornost: Pozzo ima hranu, a možda i novac, i možda ih je voljan podijeliti.
Nakon razgovora i Luckyjeva napada na Estragona, Pozzo i Lucky nastavljaju put jer ga Pozzo želi prodati na sajmu. Vladimira i Estragona posjećuje Dječak koji je Godotov glasnik i pastir i govori ima da Godot danas neće doći, ali da sutra sigurno hoće. Oni nastavljaju čekanje.
II.ČIN
Mjesto i vrijeme radnje su identični onima u prvome činu. Vladimir zamjećuje prolaženje vremena jer  dolazak Pozze i Luckyja to potvrđuje.
Pozzo je slijep, a Lucky nijem i teško hodaju. Lucky vuče na konopcu slijepoga Pozzu koji tetura za njim i pada nakon svakog naglo učinjenoga pokreta. No kad padnu ne mogu se ustati.
U nekim se detaljima mijenjaju i odnosi među likovima: Vladimir i Estragon razmišljaju kako bi mogli iskoristiti njihovu nemoć. Pozzo i Lucky nastavljaju put teturajući i padajući
K njima opet dolazi Dječak s istom porukom. Vladimir je sumnjičav i pita ga sjeća li ih se i je li već dolazio, no Dječak tvrdi da ih prvi put vidi. Godot će naravno opet doći sutra pa se čekanje nastavlja.
Autor: Samuel Beckett
Bilješka o piscu
Samuel Beckett (1906.-1989.), dramatičar je i romanopisac irskoga podrijetla. Od 1938. živi u Parizu te nakon rata počinje pisati na francuskom jeziku.
U svojim djelima daje krajnje pesimističnu viziju svijeta i prikazuje život kao igru viših sila u kojo je čovjek sveden na fiziološko i duhovno vegetiranje, na besmisleno ”trajanje” ispunjeno patnjama i uzaludnim iščekivanjima spasa.
Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1969. godine. Djela: ”U očekivanju Godota”, ”Svršetak igre”, ”Malone umire”, ”Murphy”, ”Molloy”.