Search This Blog

STOLICE


Vrsta djela: dramski komad
Mjesto radnje: pusti otok
Kratak sadržaj
Stari i Stara, stari bračni par živi u kuli na pustom otoku i potpuno su odvojeni od ostalog svijeta. Život im je bio ispunjen razočaranjima i neuspjesima.
Stari odluči pozvati na otok ljude koji su nevidljivi izmišljeni gosti kako bi im prenio poruku koja može spasiti čovječanstvo i njima je namijenio stolice. Pristižu Gospođa, Pukovnik, Lijepa, njezin muž te mnogi drugi.
Stari i Stara s njima razgovaraju i donose im stolice koje su prazne jer su ti posjetitelji nevidljivi. Među tim posjetiteljima predviđen je i car.
Nakon što su se svi okupili dolazi govornik preko kojeg Stari želi poslati poruku svijetu i budućnosti. Stari započinje svoj govor, zahvaljuje svim prisutnima te predaje riječ govorniku. Puno patetike i nepovezanosti odjekuje u Starčevom govoru.
U tom trenutku Stari i Stara uz poklike Živio car skaču s prozora svoje kule u more. Gledatelji uzalud čekaju Starčevu poruku, jer se otkriva da je govornik nijem.
Likovi: Stari, Stara, Govornik
Autor: Eugene Ionesco
Bilješka o piscu
Eugene Ionesco je francuski dramatičar rumunjskog podrijetla. Jedan je od najistaknutijih predstavnika antiteatra.
Rođen je 1909., a umro 1994. godine. U književnost ulazi zbirkom pjesama Elegije za sićušna bića. Dramskom se književnošću počeo baviti sasvim slučajno.
Antikomad Ćelava pjevačica mu je donio jedno od značajnijih mjesta među predstavnicima avangardnog teatra.
Ostala djela: InstrukcijaŽrtve dužnostiPodukaNosorogKralj umire i dr.