Search This Blog

PINOKIO



Vrsta djela: Priča
Vrijeme radnje: neodređeno, kroz nekoliko dana
Mjesto radnje: kod kuće, na putu do škole, u kitovoj utrobi
Likovi: Pinokio, Giuseppe, plava vila, Cvrčak, kit, Zloćko
Kratak sadržaj
Giuseppe je bio stari stolar koji nikad nije imao djece. Napravio je drvenu lutku Pinokija, za kojeg je poželio da bude pravi dječak. Dobra plava vila te je noći došla u njegovu radionicu, odlučila je oživjeti lutku. Stavila je svoj drveni štapić na Pinokia i rekla: “Mala drvena lutkice probudi se, dajem ti dar života.” Tog se trena lutak probudio. Vila mu je rekla da ako će biti hrabar i iskren da će jednog dana postati pravi dječak.U rasuđivanju između dobra i zla pomoći mu je trebao Cvrčak.
Slijedećeg je dana Giuseppe poslao svog drvenog dječaka u školu, no Pinokio tamo nikad nije stigao. Na putu do škole ga je, još jedan lutak Zloćko, namamio da pođe sa njim i zanemari školu. Pinokio se tu cijelu noć zabavljao i plesao na sceni sa ostalim lutkama. Kada je zabava bila gotova, Zloćko ga je zaključao u kavez kako Pinokio ne bi mogao pobjeći. U pomoć mu je stigla plava vila, koja je tražila objašnjenje zašto nije taj dan otišao u školu.
Pinokio je počeo lagati, rekavši kako je na putu do škole bio otet. Što je više lagao, to mu se njegov nos više povećavao. Plava vila je taj put sažalila, oslobodila ga iz kaveza i napomenula kako joj je to zadnji put da pomaže, te da “dječak koji ne želi biti dobar može biti i od drveta.”
Pinokio nije poslušao plavu vilu, te je idućeg dana opet učinio nepodobštinu. Sreo je čovjeka koji je vozio kočiju punu dječaka. On je pozvao Pinokia da im se pridruži na Otok Sreće. Cijelog tog dana Pinokio se zabavljao i jeo slatkiše na Otoku Sreće sa dječacima, sve dok nije stigao golub pismonoša sa porukom. Giuseppe je, shvativši da Pinokia opet nema, krenuo na more u potragu za njim. Na moru ga je progutao veliki kit. Pinokio je našao kita, ali je on i njega progutao. Kako bi izašli iz kitove utrobe, Giuseppe i Pinokio su zapalili vatru i na taj način natjerali kita da kihne.
Vrativši se kući, Giusepe reče Pinokiu: “Dragi moj Pinokio, ti si riskirao svoj život da bi spasao moj!”. U tome se trenutku pojavila plava vila i nagradila Pinokia za njegovu hrabrost. Pinokio je postao pravi dječak.
Bilješka o autoru
Carlo Collodi bio je talijanski pisac i novinar, rođen 1826. godine. U vrijeme pokreta za talijansko narodno ujedinjenje, uključio se u politiku, a sa 22 godine postaje novinar za list Il Fanfulla.
Kasnije se bavio prevođenjem djela o dječijoj fantaziji, te napokon i sam počinje pisati dječje priče. Najpoznatija djela su mu serije priča o Giannettinu i Priča o lutku (Pinokijeve avanture). Umro je 1890. godine.