Search This Blog

SPORTSKI ŽIVOT LETEĆEG MARTINA





Vrsta djela: dječji roman
Vrijeme radnje: suvremeno doba
Likovi: Martin, djed, Veronika, Dabo, Lobo i Gobo
Kratak sadržaj
Martin živi s djedom u jednoj kućici. Često odlazi u šumu gdje dobiva snagu i skače u vis i u dalj i obara svjetske rekorde. Dabo iz Državnog centra za fizičku kulturu nagovara Martina da nastupi na Svjetskom atletskom kupu. Martin nije siguran da može nastupiti pred tolikom publikom i odbija.
Dabo čini sve da ga prisili na nastup pa nagovara direktora Martinove škole da utječe na profesore kako bi Martin dobio jedinice iz njihovih predmeta. U urotu protiv Martina uključuju se Lobo i Gobo.
Martinovoj djevojci Veronici, koja svira violinu, pruža se prilika da dobije stipendiju u Beču. Lobo upozorava Veronikinu majku da pripazi s kim joj se kćerka druži jer bi mogla ostati bez stipendije. Veronika se više ne može viđati s Martinom i odlazi s majkom u Beč. Martin se s tugom oprašta od djevojke.
Gobo, generalni direktor DCFK-a, skrivljuje smrt Martinovog papagaja Falstaffa. Djed mu se osvećuje pa završava na policiji. Martin ostaje bez najdražih zbog ljudi iz DCFK-a pa mu preostaje da prizna poraz i nastupi na Svjetskom atletskom kupu. Gobo mu daje obećanje da djed neće u zatvor ako nastup bude uspješan.
Prva dva skoka su neuspješna. Ostaje još samo jedan pokušaj. Martin iznad letvice ugleda sliku djeda, snažno se vine i uspije.
Autor: Dubravko Jelačić Bužimski
Bilješka o piscu
Dubravko Jelačić Bužimski rođen je 25. 03. 1948. god. u Zagrebu. Počeo je pisati još u gimnazijskim danima. Napisao je šest knjiga, dvije zbirke priča za odrasle, jednu knjigu drama i tri romana za mladež. Pisao je kazališne drame, radio drame, tv drame, putopise, filmske scenarije, priče, romane i poneko pismo.