Search This Blog

LUTKINA KUĆA (NORA)



Naslov djela: Nora / Lutkina kuća
Kratak sadržaj
Na vratima Norine kuće pojavljuje se njena stara prijateljica Kristina. One prepričavaju što se dogodilo otkada se nisu vidjele i da je Nora prije nekoliko godina pozajmila novac da bi spasila mužev život. Od tada troši što manje.
Čovjek od kojeg je pozajmila novac radi u banci gdje je Torvald Helmer šef, a prijeti mu i otkaz. No sad je njegovo mjesto namjenjeno Kristini.
Da bi spriječio otkaz Krogstad odlazi Nori i ucjenjuje je na razne načine, a Nora je jako uplašena. Ne uspijeva nagovoriti muža da Krogstad ostane na radnom mjestu pa on šalje pismo o Norinoj krivici.
Kristina je ipak nagovorila Krogstada da odustane od optužbe, na što on pristaje. Muž se ponovo vraća i ispričava Nori, ali ona svejedno odlazi od njega.
Glavni lik: Nora – Njen je muž Helmer doživljava kao njegovo vlasništvo, ponaša se prema njoj kao prema lutki, od toga i dolazi naslov “Lutkina kuća”. Njihov je život izvana savršen, ali Nora nije zadovoljna svojim brakom i mužem.
Autor djela: Henrik Ibsen
Bilješka o piscu
Henrik Ibsen rodio se 1828. godine u Norveškoj, u građanskoj obitelji. Bio je jedan od najvažnijih dramatičara druge polovice 19. stoljeća.
Kasnije se Ibsen seli u Grimstadt, gdje pokazuje prve znakove sklonosti prema umjetnosti. Posvećuje se pisanju i postaje redatelj i dramaturg Norveškog kazališta.
Njegova najpoznatija djela su: Katilina, Komedija Ljubavi, Pretendenti na prijedstolje, Brand, Perr Gynt, Stupovi društva, Lutkina kuća, Sablasti, Divlja patka, Gospođa s mora.